top of page

MOON RIBAS i QUIM GIRÓN

SOTA TERRA 

“Després de la gran aventura de la mina, i el que la mina ha portat a aquest territori, ens vam preguntar què havia de fer la nostra gent?... Aquest és el meu cinquantè any sota terra, així que durant cinquanta anys la meva vida ha estat entre la llum i la foscor de les coves” - diu l’espeleòleg Ubaldo Sanna, fill d’una família de miners de Sardenya, mentre entrem dins la cova de Su Mannau on ha practicat l'espeleologia desde el 1973. 

 

Quina és la relació entre les persones i el subsòl? El sota terra és inaccesible, inhòspit, fosc i humit. És un lloc on enterrem allò que volem amagar, on imaginem llegendes d’éssers monstruosos i on tenim por de quedar atrapats. A la vegada és també on hi trobem els minerals més preuats per la humanitat, on enterrem als nostres estimats o on trobem part de la nostra història. “A sota terra hem posat el que temem i volem abandonar, i el que estimem i volem conservar” (MacFarlane, 2019).

 

Sota Terra és un espectacle creat entre Mataró (Catalunya) i Cagliari (Sardenya) que durant el procés de creació ha col·laborat amb dues corals per explorar la relació dels humans amb el subsòl i el planeta. El nostre dia a dia ens fa caminar de pressa i projectar una mirada endavant, però què passa si canviem la mirada i mirem cap avall? Trobarem un planeta que es mou a temps geològic i la seva història es fa difícil de copsar per la humanitat. La nostra vida es resumeix en un centímetre d’estalactita. 

 

Us convidem a convertir-vos en exploradors cíborg, equipats amb frontals i polseres cibernètiques (que vibren quan el planeta té activitat sísmica), i deixar la superfície per esmunyir-nos Sota Terra.

 

Direcció: Moon Ribas i Quim Girón

Suport a la direcció: Joan Cot Ros

Intèrprets: Quim Girón i Moon Ribas

Disseny de Música i Llums:  Joan Cot Ros 

Edició de video: Nacho Montenegro

Enginyer electrònic: Jose Luis Salmerón

Veu en off: Ubaldo Sanna

Mediació amb la comunitat: Concha Millà (Mataró) i Daniele Zeda (Cagliari).

Comunitats col·laboradores: Coral Primavera per la Pau (Mataró) i Associazione Studium Canticum (Cagliari)

Espais de Residència: Can Gassol (Mataró, Catalunya), Sa Manifattura (Cagliari, Sardenya).

Co-productors: Consorci Transversal, Xarxa d’Activitats Culturals i Teatro di Sardegna

Organització: Stronger Peripheries, projecte cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea.

Producció administrativa: Associació cultural Elclimamola 

Agraïments: Ubaldo Sanna (Espeleòleg), Joan Sala (geòleg), Assumpta Triadó (espeleòloga), Carmen Puerta (arqueòloga), Francesca Serra (espeleòloga), Ermanno Pusceddu (espeleòleg), Pierluigi Melis (espeleòleg), Nicola Sitzia (espeleòleg) Alberto Piras (espeleòleg), Gruppo speleo archeologico Giovanni Spano i Visualsonora SCL (Pau Manté i Hèlia Manté), Grotte di Su Mannau.

Gènere: Circ i dansa

Estrena: Octubre 2023

bottom of page